Zorunlu trafik sigorta primine büyük zam

Trafik sigortaları prim yenilemelerinde yüzde 100’e yakın zam yapıldı.

Kamuoyunda zorunlu trafik sigortası olarak bilinen, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’nda 1 Haziran 2015’ten itibaren başlayan yeni düzen, beklendiği şekilde sigorta primlerinde fahiş artışlara yol açtı.

Kusursuz araç sahibinin aracında meydana gelecek hasar sonucunda oluşacak değer kaybının da dava açılmasına gerek kalmadan, eksper raporuyla karşılanmaya başlaması, sigorta şirketlerinin maliyetini yükseltince, özellikle ikinci el araçlarda Zorunlu Trafik Sigortası primlerini neredeyse kasko primlerine yaklaştırdı.

SİGORTA EKSPERLERİ TARAFINDAN TESPİT EDİLECEK

1 Haziran’da yürürlüğe giren yeni şartlarda, Maddi Zararlar Teminatı başlığı altında değer kaybının nasıl hesaplanacağına ilişkin bilgiler yer aldı. Dünya'nın haberine göre, sigortalının sorumlu olduğu araç kazalarında değer kaybı, talep edilmesi halinde ilgili branşta ruhsat sahibi sigorta eksperleri tarafından tespit edilecek.

Eksperler, araçta değişen her parça için bir puanlama yaparak, araçtaki toplam değer kaybını, genel esaslarda belirtilen çerçevede hesaplayacak. Aynı düzenlemede, hasar gören araçların tamiratında, orijinal parçanın yanı sıra, yan sanayi ürünleriyle de değişim yapılabileceği hükme bağlanıyor.

SİGORTA PRİMLERİNDE YÜKSEK ORANLI ARTIŞ

Öte yandan sigorta piyasası uzmanları, yeni şartların çok acele yürürlüğe konulduğunu ve bazı hassas noktalara dikkat edilmediğini belirterek, prim fiyatlarının aşırı yükseldiğini bildirdiler.

Yaşına bakılmadan tüm araçlara yönelik değer kaybı tazminatının önünün açılmasının, sigorta şirketlerinin maliyetini arttırdığını belirten uzmanlar, bunun da poliçe fiyatlarına yansıtıldığını kaydettiler.

Geçen yıl 180 lira olan primin bu yıl 300 liraya çıktığını, bazı ikinci el araçlarda prim miktarının kasko bedeline yakın bin liraya kadar yükseldiğini belirten uzmanlar, Hazine’nin tüm araçlara yönelik değer kaybı şartı yerine, en fazla 3 yaşına kadar olan araçlarda böyle bir uygulama yapmasının daha doğru olacağını dile getirdiler.

ensonhaber

13 Ağu 2015 - 06:59 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.