10 yaşına düştü! Uzmanlar uyardı: Öğretmenler dikkat etmeli!

10 yaşına düştü! Uzmanlar uyardı: Öğretmenler dikkat etmeli! Koronavirüsün beraberinde getirdiği kaygı ve korkularla baş etmek kolay değil. Özellikle çocuklar en çok etkilenen yaş grupları arasında.

Koronavirüsün beraberinde getirdiği kaygı ve korkularla baş etmek kolay değil. Özellikle çocuklar en çok etkilenen yaş grupları arasında. Yapılan araştırmalar, pandeminin çocuklarda çok fazla psikolojik ve fizyolojik hasara neden olduğunu söylüyor. Uzmanlar, pandemi süreciyle birlikte kendine zarar verme eğiliminin 10 yaşına kadar düştüğünün altını çizerek, "Öğretmenler dikkat etmeli" uyarısında bulunuyor.

Milliyet'ten Fazilet Şenol'un haberine göre; Yapılan araştırmalara göre pandemiyle birlikte gelen kapanma süreci ve sonrasında, çocuklarda genel olarak sinirlilik, sık ağlama, uyku sorunları, kabus görme, bakım verenine bağımlı hale gelme, yalnız yatamama, takıntılı olma, tuvaletini kaçırma gibi birçok problem görülmeye başlandı. Bu durum okulların açılmasıyla birlikte birçok ebeveynin, çocuklarının beden ve ruh sağlığı ile ilgili endişelenmesine sebep oldu. Çocuklarda bariz bir şekilde görülen fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklarla ilgili neler yapılabileceği hakkında Klinik Psikolog Selenay Yücel ve Doç. Dr. Sevcan Karakoç'tan görüş aldık. 10 yaşındaki çocuklarda bile kendine zarar verme dürtüsünün görüldüğünü belirten uzmanlar, ailelere ve özellikle öğretmenlere büyük görevler düştüğünü söylüyor.

'VAR OLAN BECERİLERİNİ KAYBETTİLER'

Klinik Psikolog Selenay Yücel, eğitimin eve taşınmasıyla ebeveynlere öğretmen rolünün atandığını ve bu rolün pek istenmeyen bir durum olduğunu belirtiyor. Okulların açılmasıyla birlikte ebeveynlerin kendi kimliğine dönmesini, çocuğun yalnız anne-babası olarak kalmasının daha sağlıklı bir ortam yaratacağını söyleyen Yücel, ebeveyn ve öğretmenlerin kaygıyı artırmayan bir dil kullanması, sevgi, şefkat ve anlayışla yaklaşmasının çok önemli olduğunu söylüyor. Doç. Dr. Sevcan Karakoç ise çocukların uzaktan eğitim sürecinde arkadaş ortamlarından ve bu ortamın kurallarından uzak durduklarını belirtiyor. Çocukların kendini denetleme, davranışlarını düzenleme, empati yapma, başkalarının haklarına saygılı olma gibi edinmesi gerekli becerileri kazanamadıklarını veya var olan becerilerini kaybettiklerini belirten Karakoç, "Okul başladığında öğretmen ve aileler bu gibi topluluk kurallarını vurgulamalıdır" diyor.

22 Eyl 2021 - 15:28 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.