2023 Eğitim Vizyonu Karmaşaya Mı Dönüşüyor

2023 eğitim vizyonunun açıklanmasını heyecanla bekledik. Açıklandığında gördük ki geçmişin yaralarını sarmaya yönelik bir içeriğe sahip. Bu yüzden Vizyon açıklandığından bu yana eğitim camiası bu vizyonu hayata geçirecek somut adımları bekliyor.

2023 eğitim vizyonunun açıklanmasını heyecanla bekledik. Açıklandığında gördük ki geçmişin yaralarını sarmaya yönelik bir içeriğe sahip. Bu yüzden Vizyon açıklandığından bu yana eğitim camiası bu vizyonu hayata geçirecek somut adımları bekliyor.

Eğitim öğretim yılının 1. dönemi bitti ortada Bakanlıkça yapılmış bütüncül bir çalışma yok. Bakanlıktan sabırsızlıkla icraat bekleyen eğitim camiasının sabrı tükendi. Bazı iller artık kendi çalışmalarına başladılar. Örneğin Antalya’da yapılan çalışma sonucu pilot okullarda teneffüslerin 40 dakikaya çıkarılması hususu basına yansıdı. Bu düzenlemenin doğru bir karar olup olmadığı eğitimciler arasında tartışmalara neden oldu.

Vizyon belgesinde teneffüs sürelerinin uzatılması yer alıyor. Ancak sürenin kaç dakikaya çıkarılacağı ile ilgili bir düzenleme yok. Vizyon Belgesinde; “İlkokullarda teneffüs ve serbest etkinlik süreleri yeniden düzenlenecektir” “İlkokullarda çocukların gelişimsel özellikleri dikkate alınarak teneffüs süreleri artırılacaktır” cümleleri yer alıyor.

Başka il ve ilçelerde de 2023 Eğitim Vizyonu konusunda çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Her il kendine göre çıkarımlarda bulunup icraata geçerse, bir il çıkıp pilot okullarda teneffüsleri 20 dakika, başka birisi 30 dakika yaparsa ne olacak!

Mesele sadece teneffüs süresinden ibaret değil. Vizyon belgesinde Tasarım ve Beceri Atölyelerinin açılacağı yer alıyor. Yarın her il, her okul kendi kafasına göre atölye oluşturmaya başlarsa ne olacak!

Vizyon Belgesine göre atölyelere ilişkin 2019 yılında küçük ölçekli pilot uygulama yapılması hedeflenmiş. O zaman Bakanlık ilk önce buna ilişkin bir çalışma yapıp hangi okullarda ne tür atölyeler açılacağı, donanımın nasıl olacağı buranın hangi ders veya saatlerde nasıl kullanılacağına ilişkin kriterleri belirlemeli bunu açıklamalı ve daha sonra pilot uygulamaya geçilmelidir.

Vizyon belgesinde yer alan hedeflere, özellikle 2019 yılında pilot uygulaması yapılacak hedeflere ilişkin Bakanlığın acilen bir çalışma yapmasında fayda var. Heyecanla beklenen dönüşüm çalışmasındaki başıboşluk, çalışmanın başarısızlıkla hatta başlangıç noktasından daha kötü bir durumla sonuçlanmasına neden olacaktır.

Bizden söylemesi…

Doğan CEYLAN

16 Oca 2019 - 21:50 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.