Afrin'de heykeli yıkılan Demirci Kawa kimdir?

TSK Zeytin Dalı Harekatı'nın 58. gününde Afrin merkezine Türk Bayrağı'nı dikti. ÖSO güçleri kente girer girmez Demirci Kawa heykelini yıktı. Peki Demirci Kawa kimdir? Afrin'de yıkılan Demirci Kawa heykeli neden yıkıldı?

TSK Zeytin Dalı Harekatı'nın 58. gününde Afrin merkezine Türk Bayrağı'nı dikti. ÖSO güçleri kente girer girmez Demirci Kawa heykelini yıktı. Peki Demirci Kawa kimdir? Afrin'de yıkılan Demirci Kawa heykeli neden yıkıldı?

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye harekatının 58. gününde Afrin'i kuşattı. Dört bir yana Türk Bayrağı dikildi. Özgür Suriye Ordusu güçleri kentte bulunan Demirci Kawa heykelini yıktı. Peki Demirci Kawa kimdir?

DEMİRCİ KAWA KİMDİR?

Kürtlerde, Nevruz bayramının Fars mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır.

Kürt mitolojisindeki Kawa efsanesine göre, günümüzden 2500 yıl öncesinde Zuhak (Bazı kaynaklara göre Dehak) adında Asurlu çok ama çok zalim bir kralın altında yaşayan Kawa adında bir demirci vardı. Bu kral tam bir canavardı ve efsaneye göre her iki omuzunda da birer yılan bulunuyordu. Her gün bu iki yılanı beslemek için Kürtlerden iki genci sarayına kurban olarak getirtip aşçılarına bu iki çocuğu öldürtüp beyinlerini yılanlarına yemek olarak verdiriyordu.

Aynı zamanda bu canavar kral ilkbaharın gelmesini de engelliyordu. En sonunda bu işkenceden bıkan ve bir şeyler yapmak isteyen Armayel ve Garmayel adlı iki kişi kralın sarayına mutfağa aşçı olarak girmeyi başarırlar ve Kralın yılanlarını beslemek için beyinleri alınarak öldürülen çocuklardan sadece birini öldürüp diğerinin gizlice saraydan kaçmasına yardımcı olurlar.

Böylece ellerindeki bir insan beyni ile kestikleri bir koyunun beynini karıştırarak yılanlara vererek her gün bir çocuğun kurtulmasını sağlamış olurlar. İşte bu kaçan kişilerin Kürtlerin ataları olduğuna inanılır ve bu kaçan çocuklar Kawa adlı demirci tarafından gizlice eğitilerek bir ordu haline getirilirler.

Böylece Kawa'nın liderliğindeki bu ordu bir 20 Mart günü zalim kralın sarayına yürüyüşe geçer ve Kawa kralı çekiç darbeleri ile öldürmeyi başarır. Kawa etraftaki tüm tepelerde ateşler yakar ve yanındakilerle birlikte bu zaferi kutlarlar. Böylece halk kraldan kurtulmuş olur ve ertesi gün ilkbahar gelmiş olur.

Kaynak : Posta

19 Mar 2018 - 16:25 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.