BESYO mezunları KPSS olmadan kamuya girebilir mi?

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunlarından KPSS'ye girmeden memur ve öğretmen olunabilir mi yönündeki soruları özel bir dosya ile inceliyoruz.

Memurlar.Net - Özel
Haber albümü için resme tıklayın

BESYO mezunlarının KPSS'siz memur ve öğretmen olmaları mümkün müdür?

Evet mümkün. Spor dallarında düzenlenen bazı etkinlikleri kazananlara veya belli sayıda katılanlara memuriyet hakkı verilmektedir.

İlgili Mevzuat Hükmü

KPSS Yönetmeliğinde yer alan Ek madde 4'e göre,

(1) Üniversitelerin fakülte veya dört yıllık yüksekokullarından mezun olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki genel şartları taşıyanlardan;

a) Olimpiyat Oyunları, Parolimpik Oyunları, Üniversiad Oyunları, Akdeniz Oyunları ile Dünya Askeri Oyunlarında ferdi ve takım müsabakalarında ilk üç dereceye girenlerin,

b) Uluslararası Olimpiyat Komitesinin tanıdığı spor dallarının büyükler, gençler ve ümitler kategorilerinde Dünya ve Avrupa şampiyonaları ile Uluslararası Askeri Sporlar Konseyince yapılan Dünya ve Avrupa şampiyonalarında ilk üç dereceye girenlerin,

c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yarışmaların takım sporlarında en az on kez ülkemizi temsil ederek milli sporcu belgesi almış olanların,

kendi istekleri üzerine, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünde münhal bulunan sportif eğitim uzmanı ve antrenör kadroları ile öğretmenlik için aranan diğer özel şartları da taşımaları kaydıyla Milli Eğitim Bakanlığında münhal bulunan beden eğitimi branşında öğretmen kadrolarına atanmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Aşağıdaki yarışmalarda ferdi veya takım halinde ilk 3'e girenler KPSS'siz memur olabilir

- Olimpiyat Oyunları,

- Parolimpik Oyunları,

- Üniversiad Oyunları,

- Akdeniz Oyunları

- Dünya Askeri Oyunları

Aşağıdaki yarışmalarda büyükler, gençler ve ümitler olarak ilk 3'e girenler KPSS'siz memur olabilir

- Dünya ve Avrupa şampiyonaları

- Uluslararası Askeri Sporlar Konseyince yapılan Dünya ve Avrupa şampiyonalarında

Yarışmalarda ilk 3'te dereceye giremeyenler de KPSS'siz memur olabilir mi?

Evet olabilir. Yukarıda belirtilen yarışmaların takım sporlarında en az 10 kez ülkemizi temsil ederek milli sporcu belgesi almış olanlar KPSS puanına gerek olmaksızın kamuya girebilirler.

Yukarıda belirtilen sporcular hangi unvanlara atanabilirler?

Yönetmeliğe göre yukarıda belirtilen şartları taşıyan sporcular sportif eğitim uzmanı, antrenör veya öğretmen olarak atanabilirler.

BESYO haricindeki fakülte mezunları da yarışmalara katılarak bu haktan yararlanabilir mi?

Evet. Çünkü Yönetmelik'te BESYO ismi zikredilmemiş, "Üniversitelerin fakülte veya dört yıllık yüksekokulları" ifadesi kullanılmıştır. Yani İİBF, FEF, İletişim, Mühendislik fakültesi mezunları da bu haktan yararlanabilirler.

Kutay Seymen ARIKAN

14 Ara 2014 - 08:17 - Sınav


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.