Bir Dünya İslam Sağlık Birliği Kongresi Böyle Geçti

Dünya İslam Sağlık Birliğinin ikincisini düzenlediği Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi’ni 28 Kasım-02 Aralık 2017 tarihleri arasında İstanbul Hilton Bomonti Otel’de gerçekleştirdik.

image002-065.jpg
image005-019.jpg
+6
Haber albümü için resme tıklayın

Dünya İslam Sağlık Birliğinin ikincisini düzenlediği Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi’ni 28 Kasım-02 Aralık 2017 tarihleri arasında İstanbul Hilton Bomonti Otel’de gerçekleştirdik.

Dünyanın 75 farklı ülkesinden 600 den fazla sağlıkla ilgili Müslüman sivil toplum kuruluş temsilcisiyle bir araya geldik.

Kongreye katılan STK temsilcileriyle Expo Health Fuarı ziyareti, iş sağlığı ve güvenliği kongresi açılışına katıldık. Medipol Üniversitesinin Mega hastanesinde yüksek teknoloji tanı ve tedavi ünitelerinin tanıtımı yapıldı.

Kongre programında paneller, kurslar, kıta ve bölge toplantıları, komisyon toplantıları, gençlik forumu ve uydu konferansla tıbbi cihaz inovasyonu sunumu yapıldı. Sosyal programda Gala gecesinde TRT sanatçısı Adem Duru ve Asım Akkuş’un sanat ve tasavvuf müziği konseri, yemekli Boğaz turu gerçekleştirildi.

Açılış programında Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, Kongre Başkanı Prof. Dr. Doğan Ünal, WIHU ve Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen ve Avrupa kıtası adına Ukrayna’dan Dr. Mousa Arada, Amerika kıtası adına Kanada’dan Dr. Lubna Abdelrahman, Afrika adına Sudan’dan Dr. Wheeb Haroun , Asya adına Endonezya’dan Prof. Dr. Wawang Sukara konuştular.

Konuşmacılar Müslüman coğrafyanın savaşlar ve afetlerle yandığını, lakin batının vicdanını yitirdiğini, Arakan trajedisinde de, güneyimizden başlayan ve tüm insanlığın kanayan yarası haline gelen Suriye’de ve Irak’ta olduğu gibi Müslümanların öldürülmesine, aç kalmasına, evsiz kalmasına, acılar çekmesine tepkisiz kaldığını ifade ettiler. Müslümanların harp ve afet şartlarında sağlık yardım organizasyonlarının koordinasyonu konusu üzerinde daha da ciddi durmamız gerektiğini ifade ettiler.

Panel konuşmalarında ise bu koordinasyonun nasıl yapılması gerektiği konuşuldu. Panellerde Arakan, Filistin ve Lübnan göçmen kamplarının durumunu değerlendirirken Müslüman göçmenlerin sağlık sorunlarının çözümü üzerine yöntemler önerildi. Tıp alanın temellerini oluşturan bilgilerin dünyaya yayılmasına vesile olan Müslümanlar olarak insani olmayan zulümlere karşı bir tavır ortaya konuldu.

Tıbbi yaklaşımlarda İslami çerçeve üzerinde duruldu. 21. Yüzyıl Şartlarında Tıbbi-Dini İçtihatlar konusu üzerinden tıbbi yaklaşımlarda İslami adap konuşuldu. Tıp Eğitiminin yaradılış amaçlarına uygun hale getirilmesinde hangi yöntemler uygulayabiliriz sorusuna yanıt arandı. Bu şekilde düzenlenmiş tıp eğitimin yaygınlaşması amacıyla Müslümanlar arasında öğrenci değişim programlarının nasıl olması gerektiğini tartışıldı. Diplomaların tanınması ve denklik süreçlerinin planlanması üzerinde duruldu.

Geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp perspektifi nasıl olmalı ve bu uygulamalarda doğru yöntemler nelerdir sorularına yanıt arandı. Sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri ele alındı. Dünyada bu konuda en önemli atılımı yapan ülke olan Türkiye’nin kullandığı model anlatıldı. Ülkemizdeki sağlık sistemi modellerinden Şehir Hastaneleri projesinden örnekler verildi. Koruyucu tıbbın çok sektörlü uygulanması üst başlığında Helal ve Sağlıklı Gıda Erişiminde Bir Risk: Gıda Katkı Maddeleri, Türkiye Tütün Kontrol Programı, Alkol ve Uyuşturucu ile Mücadele, Güvenli Su ve Sanitasyon konularını masaya yatırıldı.

Müslüman ülkelerin sağlıktaki milli üretim tabanlı milli inovasyondaki yeni trendleri ve ilaç endüstrisini konuşuldu.

Kongremizde Acil, Afet, Sağlıkta Uluslararası İşbirliği, Geleneksel Tıp, Koruyucu Sağlık Hizmetleri, Kadın Sağlığı, Göçmen Sağlığı, İlaç ve Gıda, Ruh Sağlığı Madde ve Teknoloji Bağımlılığı, Din Ve Sağlık, Tedavi Edici Sağlık Hizmetleri konularında on adet komisyon icra edildi. Komisyonların sonuç raporları kongre sonuç raporunun ekinde bulunmaktadır.

Kongrede Dünya İslam Sağlık Birliğinin (WIHU) başkanlar kurulu toplantısında faaliyet raporu okundu ve tartışıldı. WIHU’nun yeni yönetim kurulu ve uluslarası Konsey seçimi yapıldı. WIHU başkanlığına ülkemizden Sağlık-Der Genel Başkanı Uzm. Dr. Kasım Sezen yeniden seçildi.

Bu organizasyonda desteklerini esirgemeyen siz sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz. Rabbim bol ve bereketli kazançlar versin. Allah Türkiye Cumhuriyeti Devletine zeval vermesin.

Dr. Kasım Sezen

WIHU ve Sağlık-Der Başkanı

15 Ara 2017 - 22:54 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.