Bölge, HDP'lilerin tutuklanmasından 'rahatsız değil'

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Andy-Ar kamouoyu araştırma şirketinin HDP'li vekillerin tutuklanmasıyla ilgili yaptığı son araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Buna göre özellikle HDP'nin güçlü olduğu doğu ve güneydoğu illerinde yaşayan halk, vekillerin tutuklamalarıyla ilgili rahatsızlık duymuyor.

Selvi'nin bugünkü köşesine taşıdığı Andy-Ar anketinin, 8-13 Kasım tarihleri arasında, Türkiye geneli ve HDP'nin güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 16 ili kapsadığı belirtildi. 5 bin 24 denekle yüz yüze görüşülerek yapıldığı belirtilen araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 77'si HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırılmasını doğru buluyor. Yüzde 71'i ise tutuklanmaları da doğru buluyor. Ancak yüzde 78, aynı zamanda tutuklanmaların mağduriyete yol açacağını da düşünüyor. Andy-Ar'a göre bölgede, 'mağduriyet' olduğunu düşünense bulunmuyor.

Çoğunluk partinin kapatılmasından yana değil

Ankette HDP'li vekillerin teröre destek verdiğini ve PKK ile ilişkisi olduğunu düşünenlerin oranıysa yüzde 80. Yüzde 65 ise HDP'li vekillerin çekilmesinin Meclis'in çalışmalarını etkileyeceği görüşünde.

Andy-Ar, katılımcılara HDP'nin kapatılıp kapatılmamasını da sormuş. Buna göre genelde HDP'nin kapatılmasını isteyenlerin oranı yüzde 55. Bölgede ise yüzde 65'lik kesim partinin kapatılmaması gerektiği görüşünde.

Selvi, araştırma sonuçlarınıysa şöyle yorumladı: "Bölgede HDP milletvekillerinin tutuklanmasından dolayı bir mağduriyet algısı yok. Bu veriler; bölge halkının HDP'lilerin tutuklanmasından rahatsız olduğu değerlendirmelerini desteklemiyor. Ama sürecin iyi yönetilmesi gerekiyor. HDP'lilerin tutuklanmasının 90'lı yıllarda DEP'lilerin tutuklanmasına benzer bir etki yapmadığı anlaşılıyor. Barışı isteyen HDP, Türkiye genelinden 6 milyon oy alıyor, teröre teslim olan HDP ise bölgede kırmızı kart görüyor."

İŞTE DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAKİ 16 İLİ KAPSAYAN ARAŞTIRMA

1- HDP milletvekillerinin tutuklanması bir mağduriyet oluşmasına ve dolayısıyla HDP'nin oylarının artmasına neden olur mu? (Hayır artmaz: 62/ Evet oylar artar: 30)

2- HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması... (Doğru: 58/ Yanlış: 5)

3- HDP'lilerin milletvekilliklerinin düşürülmesi... (Devam etmeli:33/ Düşürülmeli: 20/ Kesinlikle düşürülmeli: 19/ Kesinlikle devam etmeli: 17)

4- HDP'lilerin PKK ile ilişkisi olduğunu ve teröre destek verdiğini düşünüyor musunuz? (Evet: 60/ Hayır: 25)

5- HDP kapatılsın mı? (Evet:25/ Hayır: 65)

6- HDP milletvekillerinin çağrıldıkları halde ifade vermeye gitmemesini nasıl buluyorsunuz? (Yanlış: 78/Doğru: % 15)

7- HDP milletvekillerinin tutuklanmasını nasıl buluyorsunuz? (Doğru: 50/ Doğru değil: 42)

8- HDP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmamasını nasıl buluyorsunuz? (Yanlış:63/Doğru: 25)

9- HDP milletvekillerinin tutuklanması demokrasi için kayıp mı? (Kayıp değil: 53/ Kayıp: 41)

10- HDP'lilerin tutuklanması konusunda batının tavrını nasıl buluyorsunuz? (Haksız: % 30/ Kesinlikle haksız: % 29/ Haklı: %17/ Kesinlikle haklı: % 8)

Hürriyet

21 Kas 2016 - 12:11 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.