'Cumhurbaşkanına hakaret' davalarında rekor artış

'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla yargılananların sayısının binleri bulduğu, sadece 2017'de 20 bin 539 soruşturma başlatıldığı, 6 bin 33 ceza davası açıldığı bildirildi

Türkiye'de, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak göreve başladığı 2014 yılından beri Türk Ceza Kanunu'nda yer alan 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla her yıl binlerce kişinin yargılandığı belirtildi.

'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 2017 yılında başlatılan savcılık soruşturmasının 20 bin 539'u bulduğu, ceza mahkemelerinde ise 6 bin 33 dava açıldığı kaydedildi.

DW Türkçe'den Burcu Karakaş'ın haberine göre, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, 15 Temmuz 2016 darbe giris,iminden sonra 'Cumhurbas,kanına hakaret' sorus,turma ve davalarında ciddi artış yaşandığını söyledi.

Kanundaki 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasının geçmişi, 1993 yılına dayanıyor. Suç tanımının yeni olmadığını vurgulayan Prof. Akdeniz, "Fakat çok fazla kullanılan bir suç değildi. Esas artış 2014 yılında yani Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasından sonra yaşandı" dedi.

53 GAZETECİ HÜKÜMLÜ

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Örgütü'nün verilerine göre, bugüne kadar 53 gazeteci hakkında mahkümiyet kararı verildi.

DW Türkçe'ye konuşan hukukçu Kerem Altıparmak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadının şüpheye yer bırakmayacak kadar açık olduğunu söyledi.

"İçtihada göre, devlet başkanını bile istisnai yasayla koruyamazsın" diyen Altıparmak, Türkiye'de mahkemelerin bu içtihadı dikkate almadığını ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, 'Cumhurbaşkanına hakaret' diye bir suç tanımının olmaması gerektiğini, devlet görevlilerinin eleştiriye açık olması gerektiğini söyledi.

Gardner, "Avrupa'da benzer suç tanımları var ama hiçbir ülkede Türkiye'deki gibi kullanılmıyor. Burada absürt bir şekilde senede binlerce dava açılıyor" dedi.

09 Ara 2018 - 10:21 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.