-

Cumhuriyetin 10. yılı kutlamaları ilk kez yayınlandı

Cumhuriyetin 10. yılı kutlamaları ilk kez yayınlandı

mask

Cumhuriyetin 10. yılı kutlamaları ilk kez yayınlandı

Cumhuriyet’in atlı kadınları
2/34
mask
Atatürk, halka hitaben hazırladığı ve gelinen mesafeyi anlattığı hitabı için tüm kesimlerden temsilcilerin Ankara’ya davet edilmesini istedi.
3/34
mask
Bunun için çevre illerden de bin 600 kadar köylü Ankara’ya davet edildi. Davet edilenler arasında kocasını ve çocuğunu savaşta kaybetmiş kadınlar da vardı.
4/34
mask
Gelenlerden 600’ü yaya, bin kadarı ise atlıydı. Köylülerin konaklaması için okullar 17 ekimden itibaren tatil edildi. Köylüler törenlere kadar kapatılan ilkokullarda ağırlandı.
5/34
mask
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Osmanlı Devleti'nin son dönemi, cumhuriyetin kuruluş yılları ve Atatürk'e ait 2 bin 288 filmin restorasyonu ve dijital ortama aktarılması Bakanlık himayesinde devam ediyor.
6/34
mask
Kültürel miras açısından büyük öneme sahip bu çalışmalar kapsamında, 29 Ekim 1933 tarihinde çekilen, Cumhuriyetin 10. Yılı Törenleri'ne ait görüntüler, Türk sinemasının 100'üncü, Cumhuriyet'in ise 91'inci yılında restorasyonu tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılmaya hazır hale getirildi.
7/34
mask
Ulus Meydanı'nda 10. Yıl Marşı
8/34
mask
Tören kapsamında gerçekleştirilen geçit resminde, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İsmet İnönü, Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, diğer kabine üyeleri ve yabancı misyon temsilcileri yer alıyor.
9/34
mask
Öncelikle izci öğrencilerin, ardından askerlerin görüldüğü geçit resminde, Atatürk de zaman zaman öğrencilere selam veriyor.
10/34
mask
Daha sonra sırayla kürsüye çıkan iki konuşmacı günün anlam ve önemini vurgulayan konuşmalar yapıyor. Konuşmacılardan biri "Bugünlerin duygulu şenlikleri içinde geçirdiğimiz, yurdun her tarafında memleket evlatları milli kurtuluşun başı ve yeni Türkiye'deki diriliş ve yükseliş aleminin ruhu olan milli reis Gazi Mustafa Kemal'i bir kez daha hürmet ve minnetle anmaktadır" ifadesini kullanıyor.
11/34
mask
Film, yabancı misyon temsilcilerinin 2. TBMM binasından çıkışının akabinde kutlamalar dolayısıyla Ulus Meydanı'ndaki coşkulu kalabalık ve "10. Yıl Marşı"nın duyulmasıyla sona eriyor.

29 Eki 2015 - 12:30 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.