Emekliye kötü haber! Banka emekli maaşına haciz koyabilecek...

Banka tarafından tüketici kredisi ve kredi kartı alacağından kaynaklı, herhangi haciz talep yazısı olmadan ve borçlunun açık izni bulunmadan emekli maaş hesabına bloke konularak alacağa mahsup edilmesi mümkün mü?

EMEKLİ MAAŞI ÜZERİNE KONAN BLOKE KALDIRILMAYIP VE KESİLEN DE İADE EDİLMEZ

Banka tarafından tüketici kredisi ve kredi kartı alacağından kaynaklı, herhangi haciz talep yazısı olmadan ve borçlunun açık izni bulunmadan emekli maaş hesabına bloke konularak alacağa mahsup edilmesi mümkün mü?

Taraflar arasında imzalanan bireysel kredi sözleşmesi ve kredi kartı üyelik sözleşmesinden kaynaklanan banka alacağı sebebiyle emekli maaşı üzerine konulan blokenin kaldırılması ve kesilen paranın iadesi istemine ilişkin açılan bir davada, yerel mahkeme tüketici/borçluyu haklı buldu, Kararında,emekli maaşına blokenin konulamayacağını belirterek yapılan kesintinin de iadesine karar verdi. Ancak bankanın kararı temyiz etmesi üzerine Yargıtay 19. Hukuk Dairesi kararı bozarak bankayı haklı buldu.

Yüksek Mahkeme gerekçesinde,Banka Alacağının dayanağını teşkil eden bireysel kredi sözleşmesinde, bankaya hesap ve alacaklar üzerinde rehin, takas ve mahsup hakkı tanındığını, ve ayrıca personele kullandırılacak kredilerde alınacak ek sözleşme başlıklı taahhütnamede ise, Bankadaki görevinden......., ayrılma, emeklilik ve ölüm halinde T.C. ... A.Ş.'den, T.C. ... 'ndan veya T.C. Emekli Sandığı'ndan olan her türlü hak ve alacaklarımın da bu borcuma mahsup edilmesini şimdiden kabul ve taahhüt ederim." Hükmüne ilişkin düzenlemeler nedeniyle banka nezdindeki maaş hesabına bloke konularak kesinti yapılmasında bir hata bulunmadığını değerlendirdi.

Özetle, hem sözleşmeler ile hem de ayrıca düzenlenen ek sözleşme ile taahhüt edilen bir konuda daha önceki bankaya olan borçları sebebiyle kişinin malulen emekli maaşına bloke konulması mümkündür.

İÇTİHAT METNİ:

T.C.

YARGITAY

19. HUKUK DAİRESİ

ESAS NO: 2016/16211

KARAR NO:2017/4807

KARAR TARİHİ:12.6.2017

>EMEKLİ MAAŞI ÜZERİNE KONAN BLOKENİN KALDIRILMAYACAĞI VE KESİLENLERİN İADE EDİLMEYECEĞİ.

DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR

Davacı, davalı banka tarafından daha önceki bankaya olan borçları sebebiyle malulen emekli maaşına bloke konulduğunu ileri sürerek, blokenin kaldırılmasını ve hesabından çekilen paraların iade edilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, davaya konu işlemin tüketici kredisi olmadığını bu sebeple mahkemenin görevsiz olduğunu belirterek, davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, bankanın tüketici kredisi ve kredi kartı alacağından dolayı davacı aleyhine herhangi haciz talep yazısı olmadan ve davacı borçlunun açık muvafakatı bulunmadan emekli maaş hesabının bloke konularak uyuşmazlık konusu alacağa mahsup edilmesinin 4077 Sayılı Kanun'un 10.maddesine, 5510 Sayılı Kanun'un 93.maddesine ve İİK'nun 83 maddesine aykırı olup davacının bloke konulmak suretiyle tahsil edilen 1.350,84 TL 'nin iadesini talep etmekte haklı olduğu gerekçesiyle davacının davalı bankanın... Şubesinde bulunan emekli maaş hesabına konulan blokenin kaldırılmasına ve emekli maaş hesabından kesilen 1.350,84 TL'nin iadesine karar verilmiş hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.

1-)Davanın bankanın bireysel kredi müşterisi ve kart hamili tarafından bankaya karşı açılması karşısında 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 44/1 ve 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunu'nun 22-23. maddelerinde yer alan düzenlemeler uyarınca davanın Tüketici Mahkemesinde görülmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin mahkemenin görevine yönelik temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.

2-)Dava, taraflar arasında akdedilen bireysel kredi sözleşmesi ve kredi kartı üyelik sözleşmesinden kaynaklanan banka alacağı sebebiyle emekli maaşı üzerine konulan blokenin kaldırılması ve kesilen paranın iadesi istemine ilişkindir. Alacağın dayanağını teşkil eden sözleşmelerin incelenmesinde, 03.01.2013 tarihli bireysel kredi sözleşmesinin 11. maddesinde ve kredi kartı üyelik ve kredi sözleşmesinin 20. maddesinde bankanın rehin, hapis ve takas hakkı hüküm altına alındığı, bankaya hesap ve alacaklar üzerinde rehin, takas ve mahsup hakkı tanındığı görülmektedir. Yine 03.01.2013 tarihli personele kullandırılacak kredilerde alınacak ek sözleşme başlıklı taahhütnamenin 1. maddesinde de "Bankadaki görevinden......., ayrılma, emeklilik ve ölüm halinde T.C. ... A.Ş.'den, T.C. ... 'ndan veya T.C. Emekli Sandığı'ndan olan her türlü hak ve alacaklarımın da bu borcuma mahsup edilmesini şimdiden kabul ve taahhüt ederim." hükmü düzenlenmiştir. Bu durumda kredi sözleşmeleri ve davacıdan alınan ek sözleşmedeki taahhütü kapsamında davacının davalı banka nezdindeki maaş hesabına bloke konularak kesinti yapılması haksız şart niteliğinde değildir. Hem sözleşmeler ile hem de ayrıca düzenlenen ek sözleşme ile bu husus taahhüt edilmiştir. Mahkemece bu açıklamalar karşısında sözleşme hükümleri ve verilen taahhüt değerlendirilmek suretiyle bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış, hükmün bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan sebeplerle göreve yönelik temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan sebeplerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istenmesi halinde iadesine, 12/06/2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Kaynak : SGK Rehberi

18 Oca 2018 - 12:59 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.