İhraç edilen öğretmenlerin 'ek ders' ücretleri ile ilgili kritik karar!

Eğitim-Bir-Sen olarak, Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan ve sonrasında OHAL Komisyonu kararıyla görevine iade edilen üyemizin ek ders ücretlerinin ödenmesi talebinin reddine ilişkin işlemin iptali için açtığımız davada...

Eğitim-Bir-Sen olarak, Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan ve sonrasında OHAL Komisyonu kararıyla görevine iade edilen üyemizin ek ders ücretlerinin ödenmesi talebinin reddine ilişkin işlemin iptali için açtığımız davada, mahkeme, dava konusu işlem olmasaydı, fiilen çalışma şartını yerine getireceğinden, üyemizin görevde olmadığı döneme ilişkin tüm ek ders ücretlerinin yasal faiziyle birlikte ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Balıkesir 2. İdare Mahkemesi, kararında, “… Ek ders ücreti ve yasal faizi yönünden, dava konusu işlem ile davacıya görevinden ayrı kaldığı dönem için ek ders ücreti ödemesi yapılabilmesi için ek ders görevinin fiilen yapılmış olması şartının bulunduğu gerekçesiyle ek ders ücreti ödemesi yapılamayacağı belirtilmiş ise de, davacının idarenin hukuka aykırı işlemi nedeniyle fiilen çalışamadığı açık olup, idarenin davacıya vermiş olduğu zararı yasal faiziyle birlikte tazmin etmesi gerekmektedir. Zira, davacı istese dahi fiilen çalışma olanağına sahip olmadığı gibi dava konusu işlem olmasa idi, fiilen çalışma şartını yerine getireceği de tartışmasızdır. Davalı idarenin, hukuka aykırı işlemi olmasaydı davacının fiilen çalışma şartını taşımayacağına dair bir iddiası da bulunmadığından, davacıya söz konusu ek ders ücretinin her bir aya ilişkin ödeme tarihlerinden itibaren yasal faiziyle ödenmesi gerekmekte olup, dava konusu işlem anılan yön itibarıyla hukuka aykırıdır. Davacıya Eylül/2016-Şubat/2020 dönemi için ödenen maaşlarının ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizleri yönünden, kamu görevinden çıkarılan ve daha sonra Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun kararı ile görevine iade edilen davacıya maaş alacaklarının faiz alacağı hesaplanmaksızın ödendiği, konusu para olan borçlarda, alacaklının bu paradan mahrum kaldığı süre içinde uğrayacağı kayıpların, başka bir anlatımla bu paranın kullanılamamasından dolayı yoksun kalınan kazancın karşılığı olarak faiz ödenmesi gerektiği hukuk devleti ilkesinin doğal bir sonucu olduğu göz önüne alındığında, davacıya yapılan maaş ödemesinin her bir maaş ödeme miktarına kendine ait maaş ödeme anından başlatılarak yasal faizinin ödenmesi gerektiği görülmektedir” gerekçesine yer verdi.

Mahkeme kararı için tıklayınız

26 Oca 2021 - 12:24 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.