Kamuda ikinci sınıf istihdam - Daimi kadro yerine sözleşmeli

Hükümetin istihdam politikası nedeniyle kamudaki sözleşmeli personelin sayısı 164 bine ulaştı. 4-C statüsündeki geçici personelin de eklenmesi ile birlikte sözleşmeli personelin sayısı 200 bine yaklaşacak.

Hükümetin istihdam politikası nedeniyle kamudaki sözleşmeli personelin sayısı 164 bine ulaştı. 4-C statüsündeki geçici personelin de eklenmesi ile birlikte sözleşmeli personelin sayısı 200 bine yaklaşacak. Sendikalar, sözleşmeli istihdamının “asıl atamanın” yerini aldığına dikkat çekerek, “İkinci sınıf istihdam modeli” yaratıldığına vurgu yaptı.

Kamuda Devlet Memurları Yasası’na göre 4 istihdam modeli bulunuyor. Bunlar 4-A memur, 4-B sözleşmeli personel, 4-C geçici personel ve 4-D işçiler. Hükümet, Haziran 2011’de 4-B kapsamındaki sözleşmeli personelin büyük bir bölümünü 4-A memur kadrosu kapsamına aldı. Bu tarihten sonra artık 4-B kapsamında sözleşmeli personel istihdam edilmemesi bekleniyordu. Ancak tersi oldu.

Daimi kadro yerine sözleşmeli

Aradan geçen 6.5 yıllık sürede hükümet kamuya alımlarda daimi kadro yerine “sözleşmeli” istihdamını daha çok tercih etti. 4-B kapsamındaki sözleşmeli personel sayısı hızla artırıldı. Devlet Personel Başkanlığı’nın son verilerine göre halen bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarda Devlet Memurları Yasası’nın 4-B sözleşmeli personel maddesi kapsamında 57 bin 661 personel bulunuyor. Buralardaki diğer sözleşmeli personelin sayısı ise 22 bin 319. KİT’ler ve kamu sermayeli kuruluşlarda 72 bin 429, mahalli idarelerde ise 11 bin 391 sözleşmeli personel bulunuyor. Kamudaki toplam sözleşmeli personel sayısı ise 163 bin 800. Son çıkarılan taşeron düzenlemesinin de içerisinde yer aldığı kanun hükmünde kararname ile kamudaki 4-C statüsündeki yaklaşık 25 bin geçici personel de 4-B sözleşmeli personel kapsamına alınıyor. 4-C’lilerin de eklenmesi ile kamudaki sözleşmeli personelin sayısı 200 bine yaklaşacak.

Kaynak : Cumhuriyet

19 Oca 2018 - 18:09 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.