Koncuk: Kamuda 4-B Hastalığı Yeniden Nüksetti

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bugün geldiğimiz noktada, 4-B ve benzeri uygulamaların can sıkıcı bir boyut kazandığını belirterek, “Çalışanlar farklı hukuki normlara tabi tutularak adeta 2. sınıf bir istihdam modeli...

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bugün geldiğimiz noktada, 4-B ve benzeri uygulamaların can sıkıcı bir boyut kazandığını belirterek, “Çalışanlar farklı hukuki normlara tabi tutularak adeta 2. sınıf bir istihdam modeli ortaya çıkarılmıştır” dedi.

“Asıl olan uygulayıcıları bu uygulamadan caydıracak tavır içinde olmaktır” diyen Genel Başkan Koncuk, “Bu tavır olmadan 4-B’yi yok etmek zordur” dedi.

Genel Başkan Koncuk;

“657 Sayılı DMK'da 4-B aslında uzmanlığına ihtiyaç duyulan personelin istihdamı için düzenlenmiştir.Bununla birlikte 4-B sistemi öğretmen, sağlık çalışanları, mühendis vb. tüm memurlar için uygulanan asıl atama şeklinde uygulanarak 4-A'nın yerini almıştır.

Genelde Türkiye Kamu-Sen'in, eğitimde alanında Türk Eğitim-Sen'in 2006 yılından itibaren 5 yıl boyunca her zeminde ortaya koyduğu eylem ve etkinlikler sonucunda sürekli gündemde tutulan 4-B'lilerin tamamı 2011 seçimleri sonrasında bir kanunla 4-A kadrosuna alınmıştır.

Çıkarılan Kanunun gerekçesinde 4-B’lilerin 4-A’lı yapılması "Kamu verimliliğini artırmak" olarak ifade edilmesine rağmen, 2011 yılından 4-B ve benzeri 5393, İHS gibi atamalar son hızla devam ettirilmiş, bir anlamda seçimler geçtikten sonra kamuda aynı hastalık yeniden nüksetmiştir.

Bugün geldiğimiz noktada 4-B ve benzeri uygulamalar can sıkan bir boyut kazanmış, çalışanlar farklı hukuki normlara tabi tutularak adeta 2. sınıf bir istihdam modeli ortaya çıkarılmıştır.Esasen aynı alanda aynı işi yapan, benzeri eğitim seviyesindeki çalışanlar ayrıştırılmıştır.

Tüm memurların farkına varması gereken ise, 4-B’li modelin kamuda tüm alanlara hakim olması isteğinin varlığıdır.4-B kaldırılsın demek doğru ve haklı olmakla birlikte , asıl olan uygulayıcıları bu uygulamadan caydıracak tavır içinde olmaktır.Bu tavır olmadan 4-B’yi yok etmek zordur.

4-B’nin uygulayıcıları, özür tayini dahi isteyemeyen, atandığı yerde çakılı çalışan, özlük hakları 4-A’ya göre kısıtlanmış bir çalışan modeli peşindedir ki, asıl zorluk bu ısrarı kırabilmektir.Temel talebimiz kamuda sadece 4-A’lı istihdamı için birlikte çok yol yürümek zorundayız” dedi.

Genel Başkanımız İsmail Koncuk, sosyal medya hesabından yaptığı bu değerlendirmelerin sonunda takipçilerine, “Kamuda 4-A’ya alternatif olarak uygulanan 4-B, 5393 sayılı kanun, İHS ve benzeri sistemler iş verimi ve kalitesini artırıp, kamuda huzuru sağlar mı?” anket sorusunu yöneltti.

ANKETE KATILMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ

18 Oca 2018 - 20:17 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.