Merkez Bankası: Doların 5,43'e varması gerçekçi değil

Merkez Bankası 2019 Para Politikası Metnini yayınladı. Metinde "2019'da fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanmaya devam edecektir" denildi

Son günlerde, aniden yükselip aniden düşen dolarkurundaki dalgalanma ile ilgili "Spekülatif davranışlar sonucu kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları" tanımını yapan Merkez Bankası "Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecektir." açıklamasında bulundu.

Dolar 5,13 seviyesine kadar düşerek son ayların en düşük seviyesini görmüştü, bugün ise 5,43 seviyesine kadar yükseldi.

TCMB açıklamasında "Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebilecektir." dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

DÖVİZ LİKİDİTESİ İMKANI SAĞLANMAYA DEVAM EDİLECEK

"2019'da fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda, elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanmaya devam edecektir.

Döviz depo piyasasında, bankalara toplam yaklaşık 50 milyar dolar limitle 1 hafta ve 1 ay vadeli döviz likiditesi imkanı sağlanmaya devam edilecek.

Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları ihaleleri ile Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası işlemlerine 2019 yılında da devam edilecektir.

PİYASAYA ESNEK İHALELERLE VEYA DOĞRUDAN MÜDAHALE EDİLEBİLECEK

Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda, kurlarda, sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebilecektir.

Para Politikası Kurulu, 2019'da önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde yılda sekiz toplantı yapacaktır.

Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecektir."

05 Ara 2018 - 11:35 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.