OHAL Komisyonu, yargılaması süren dosyaları da değerlendirecek

KHK ile ihraç edilenlerin başvurularını inceleyen OHAL Komisyonu'nun ilk kararını yakında vereceği bildirildi. Komisyon yargılamaları sürenlerin başvurularını da karara bağlayacak

TÜRKER KARAPINAR

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından başta Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olmak üzere çeşitli terör örgütleriyle iltisakları bulunduğu için meslekten ihraç edilen 130 bini aşkın kişinin başvurusunu değerlendirmek amacıyla kurulan OHAL Komisyonu'nun, yargılamaları devam edenlerin başvurularını da dosyaları üzerinden karara bağlayacağı bildirildi.

OHAL Komisyonu Başkanı Selahattin Menteş'in Adalet Bakanlığı Müsteşarı olmasının ardından komisyon, Devlet Denetleme Kurulu Uzmanı Salih Tanrıkulu'nun başkanvekilliğinde çalışmalarını hızlandırdı.

Ret ya da kabul

Komisyonun ilk kararını çok yakında vereceği bildirildi. Komisyon tarafından yapılacak inceleme sonucunda başvurunun reddine veya kabulüne karar verilecek. Kararlar, bizzat ilgilisine tebliğ edilecek. Komisyon, yargılamaları sürenlerin başvurularını da karara bağlayacak. Bu kapsamda beraat eden Semih Özakça ile cezalandırılan ancak Yargıtay incelemesinden geçmediği için kesinleşmeyen hükümözlü Nuriye Gülmen hakkındaki başvurular da karara bağlanacak. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü halinde karar Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilecek. Bu kişilerin kadro unvanlarına göre atamaları ilgili hükümler uyarınca yapılacak.

Yeni mahkemeler

Başvurunun reddi halinde ise komisyon kararlarına karşı idari yargı yolu bir süre önce açılmıştı. Hakimler ve Savcılar Kurulu, ret kararlarına karşı açılacak davalarda Ankara'da 19. ve 20. İdare mahkemelerini görevlendirdi. Bu iki mahkeme, OHAL Komisyonu'nca başvuruları reddedilenlerin açtıkları davalara bakacak. Alınan bilgiye göre kararlar verilmeye başlandıkça iş yükünün önüne geçebilmek amacıyla iki mahkemeye ek olarak yeni mahkemeler de devreye sokulacak.

Milliyet

15 Ara 2017 - 08:02 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.