Okullar Hangi Modelle Açılacak? İşte Alternatifler

Coronavirüs salgını hayatın her aşamasında olduğu gibi eğitimde de planları alt üst etti. 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi neredeyse tamamen uzaktan eğitim şeklinde geçti. YKS ve LGS sınavlarından ikinci dönemin müfredatı çıkartıldı. Özellikle YKS’de müfredatın daraltılmasından kaynaklı biraz da soruların zorluk derecesi azaltılarak sınav sonuçlarında sürpriz sonuçlar ortaya çıktı. 2019 YKS sonuçlarına göre 95 TYT, 65 AYT netleriyle ilk 10 bine girilirken 2020 YKS ‘de aynı netlerle 30 binli sıralamalar geldi.

2020-2012 Eğitim Öğretim Yılı için farklı alternatifler gündeme gelmekte. Okullar açılacak mı, açılacaksa nasıl bir model işletilecek, pansiyonlar açılacak mı, özel öğretim kursları faaliyetlerini sürdürecek mi? ..... Sorular uzayıp gidiyor ve kimsenin kafasında soruların net bir cevabı yok.

Okullar Normal Sisteme Göre Açılacak mı?

Okullar covid-19 öncesi sistemle açılabilir mi? Bu sorunun cevabı ittifakla hayır. Tüm görüşler yeni eğitim öğretim yılının eski normale göre başlamayacağı yönünde. Zira ortalama otuz beşer kişilik sınıflarda, kalabalık koridorlarda ve ders giriş çıkışlarında mesafeyi koruma ihtimali sıfır.

Karma (Hibrit) Model Uygulanabilir.

İkinci model okulların hibrit modelle yani örgün ve uzaktan eğitim şeklinde devam etmesi. En mantıklı ve uygulanabilir model hibrit model gibi gözüküyor. Bu modele gör öğrencilerin bir kısmı pazartesi salı diğer kısmı perşembe cuma okula gidecek. Çarşamba günü okul temizliği yapılacak. Dersler 30 dakika olacak ve sınıflar ikiye bölünecek. Okullar tam kapasite eğitim verecek fakat sınıf mevcutları yarıya inmiş olacak. Hibrit modele göre yüz yüze eğitimde akademik dersler anlatılacak, bazı dersler uzaktan eğitim şeklinde verilecek.

İllere Göre Farklı Uygulamalar Olabilir

Üçüncü modele göre okullar merkezi kararla değil illerin covid-19 vaka durumuna göre valiliklerce açılacak. Virüsün yaygın olduğu ve vakaların kritik eşiği aştığı illerde okullar açılmayabilir fakat salgın riskinin kontrol edilebildiği illerde okullar açılacak ve eğitim öğretime devam edilecek. Bu durum öğrenciler açısından merkezi sınavlarda fırsat eşitsizliğini gündeme getirebilir. Özellikle LGS ve YKS sınavları tüm Türkiye’de merkezi olarak yapılıyor. Eğitime devam eden öğrenciler ile ara vermiş öğrenciler aynı müfredattan imtihan edilecek. Üçüncü modelin en büyük riski merkezi sınavlar ve dönem sonu notları.

Özel Öğretim Kursları Nasıl Çalışacak?

Covid salgını eğitimin kimyasını bozdu. Sistem farklı yönlerden açıklar vermeye başladı. DYK kursları okullarda sınav hazırlığı anlamında kendi geleneğini oluşturmak üzereyken gelinen noktada sadece lise son sınıflar için 20 Temmuz itibarıyla açıldı. Yukardaki modellerde Destekleme Yetiştirme Kursları çalışmalarına devam edecek gibi gözüküyor. 12. Sınıf öğrencilerin büyük çoğunluğu özel kurslara kayıtlarını yaptırdı. Mezuna kalan- kalacak öğrenciler ise üniversite tercihlerinin sonuçlanmasını bekliyor.

Sınavlara hazırlık sistemi kendi gerçekleri doğrultusunda yolunu buluyor. Zira merkezi sınavlara girecek öğrenciler kendilerinden, sistemden, okullardan kaynaklı olarak destek alma ihtiyacı hissetmekte. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına göre daha az mevcutlu sınıflarda kurslar faaliyetlerini yürütecek gibi gözüküyor.

LGS VE YKS’DE Müfredat Daraltılmamalı

Covid -19 salgının ne zaman biteceğiyle ilgili net bir tarih bilinmezken eğitim öğretim sürecinde farklı modeller tartışılırken sınav müfredatının sürekli daraltılması çok gerçekçi gelmiyor. Aynı müfredattan soru sorulması LGS ve YKS geleneğinin de sık sık değişmemesi adına önemli.

Okulların açılması için büyükler tedbirlere uymalı…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hacı Sarı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.