Önder Kahveci: Bir Kararnameye Bakar, Memura Da Bayram İkramiyesi Verilsin

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2018 Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklanmıştır.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2018 Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklanmıştır.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Temmuz 2018 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.844,09 TL olarak hesaplanmıştır.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 5.866,11 Lira olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,23 oranında arttığını göstermektedir.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,70 oranında yükselmiş ve 2.185,38 Lira olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2018 yılı Temmuz ayında 2.249,93 Lira olarak tahmin edilmiştir.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Temmuz 2018 verilerine göre günlük 46,22 TL olduğu belirlenmiştir.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.386,48 TL olmuştur. Temmuz 2018 itibarı ile ortalama 3.419,32 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %40,55ini oluşturmuştur.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 863,45 TL olarak belirlenen kira gideri ise Temmuz 2018 ortalama maaşının %25,25’ine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %65,8’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır.

Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %34,2’si kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Temmuz 2018 maaşından geriye yalnızca 1169,4 TL kalmıştır.

GENEL BAŞKAN ÖNDER KAHVECİ: BİR KARARNAMEYE BAKAR. MEMURA DA BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLSİN

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yapmış olduğu Temmuz ayı asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Genel Başkan Önder Kahveci, yaklaşan kurban bayramı öncesinde kamu çalışanlarının ikramiye müjdesi beklediğini söyledi. Ekonomik gidişatın memur maaşlarında ciddi tahribat yaptığına dikkat çeken Kahveci, şunları söyledi:

“2018-2019 memur maaşlarının görüşüldüğü toplu sözleşmede memur maaş zammına imza atanlar çalışanlarımızı ekonomik dar boğaza soktu. Geleceği görmekten uzak, çalışanlarının yanında yer almayan bir anlayışla hareket eden yetkili sendikalar, kamu çalışanlarını mağdur duruma getirdi. Bu durumda daha önce de söylediğimiz gibi memurlarımızın Kurban Bayramı öncesi bir nebze rahatlaması için ikramiye verilmesini talep ediyoruz. Çıkartılacak bir kararname ile bayram öncesi kamu çalışanlarına müjde verilebilir. Bu müjde, ekonomik tablonun kritik seyrettiği bugünlerde, yaşanan kayıplara merhem olacaktır.”

13 Ağu 2018 - 22:24 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.