SEÇİM KURULU TOPLANTILARINA KATILAN ÖĞRETMENLERİN EK DERS ÜCRETLERİ ÖDENMELİDİR

Bilindiği üzere, 31 Mart Pazar günü ülke genelinde mahalli idareler seçimleri yapılacak olup seçimlerde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı görev yapmakta olan öğretmenlerde görev yapmaktadırlar.

Bilindiği üzere, 31 Mart Pazar günü ülke genelinde mahalli idareler seçimleri yapılacak olup seçimlerde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı görev yapmakta olan öğretmenlerde görev yapmaktadırlar. Sendikamıza, seçimler nedeniyle sandık kurullarında görev alan öğretmenlere, seçimin son haftasında yapılan toplantılara katılmaları nedeniyle ek ders ücreti ödenmeyeceği yönünde şikayetler gelmektedir.

Sandık kurullarında görevlendirilen öğretmenler, seçimlerin yapılacağı son hafta il/ilçe seçim kurulları tarafından yapılan toplantılara da katılmak zorundadır. Yapılacak olan bu toplantı seçim görevinin ayrılmaz bir parçası olup seçim görevinin sağlıklı olarak yerine getirilmesi için seçim kurulları, sandık kurulu üyelerinin bu toplantılara katılmalarını zorunlu tutmaktadır. İl/ilçe seçim kurullarının verdiği göreve uymak zorunda olan öğretmenlerin, katıldıkları bu toplantılar nedeniyle ek ders ücretlerinin kesilmesinin kabulü mümkün değildir.

Yine, sendikamıza ulaşan bilgilere göre ek ders ücretlerinin kesilmesine toplantının yapıldığı saatlerde ders görevinin fiilen yerine getirilmemesi gerekçe olarak gösterilmektedir. Ders görevinin fiilen yerine getirilmemesi durumunu inceleyecek olursak; öğretmenlerin fiilen görevini yapmasına engel olan husus; öğretmenlerin Devlet tarafından bir görevin ifası için bir başka görevde görevlendirilmesidir. Öğretmenin keyfi bir hareketi bulunmamaktadır. Öğretmenin fiilen ders görevini yerine getirmesine engel olan Devlet kurumlarıdır. Dolayısıyla, öğretmenlerin, kendisinden kaynaklanmayan sebeplerle ders görevini yerine getirmedi diye ek ders kesintisine uğratılmalarını hakkaniyet açısından kabul etmemiz mümkün değildir.

1982 Anayasası’nın 125. maddesi son fıkrasındaki "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür." hükmü uyarınca Devlet kurumlarının emir ve talimatları nedeniyle öğretmenlerin katılmak durumunda kaldığı toplantı nedeniyle ek ders ücreti kesintisine uğratılmamaları gerekmektedir.

Türk Eğitim Sen olarak, öğretmenlerin mağduriyetlerinin önüne geçmek adına Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiğimiz yazı da; seçim kurullarınca yapılan toplantılara katılan öğretmenlerin, toplantının yapıldığı saatlere denk gelen ek ders ücretlerinin ödenmesi için Valiliklere gereken talimatın verilmesi ve ek ders ödemelerine ilişkin Kararda gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılmasını talep ettik.

İlgili yazımız için tıklayınız.

27 Mar 2019 - 17:25 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.