Taşeronun kadroya geçiş süreci uzayabilir

Taşeron işçilerin yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde kadroya geçeceği bildirilmişti. Yani yasa bu ay çıkarsa Nisan'a kadar kadroya geçiş tamamlanacak. Ancak, mevcut durumda güvenlik soruşturmalarının 4-5 ayda tamamlandığı ifade ediliyor. 850 bin taşeron ekl

Belediyede görevli 400 bin taşeron işçinin kadroya geçeceği açıklansa da kafalar karışık. Temizlikçisinden, güvenlikçisine kadar çoğu taşeron işçi kadroya kendilerinin alınıp alınmayacağını, sürecin nasıl olacağını soruyor. Türkiye genelinde belediyelerde 100 bin kadrolu işçi var. Şimdi buna 400 bin daha eklenecek. Yani 4 katı kadar yeni işçi alınacak.

ÖZEL ŞİRKET GİBİ

Tüm taşeron işçiler; belediye iktisadi teşekküllerinde (BİT) istihdam edilecek. Aradan taşeron şirket çıkarılacak. Belediyelerin hizmet alanlarında kurmuş olduğu şirketlere BİT deniyor. Bu şirketlerde istihdam edilecek taşeronlar özel şirket çalışanı gibi olacak. Şirket belediyeye bağlı olacağından alacaklara da garanti sağlanmış olacak.

MERAK EDİLEN SORULAR!

¦ Her belediyenin iktisadi teşekkülü (BİT) var mı?

¦ BİT'i olmayanlar ne kadar sürede bunu kuracak?

¦ Belediyeler maaşları ödeyebilecek mi?

¦ Belediyelerin iktisadi teşebbüsleri Kurumlar Vergisi'ne tabi. Yeni kadroya geçecek işçiye ödediği ücret kurum kazancından indirilebilecek mi?

¦ Belediyede çalışan temizlik işçisi, BİT'e geçecek ve kadro alacak. BİT'e geçip aynı işi mi yapacak, yoksa başka bir iş mi yapacak?

¦ Türkiye Petrolleri, TMO gibi KİT'lerdeki taşeron işçilere kadro var mı?

YOKSA YENİSİ KURULACAK

Belediyelerdeki taşeron işçiler, belediyenin mevcutta bir şirketi varsa ona geçecek. Yoksa yeni kurulacak belediye şirketinin işçisi olacak. Yani bir taşeron temizlik işçisi, şu anda belediyenin temizlik şirketi yoksa, şirket kurulana kadar bekleyip o şirketin kadrosuna geçecek. Kadroya alımda belediye sınav ve güvenlik soruşturması da yapacak.

KİT'LERDE SON DURUM

Türkiye Petrolleri, TMO, Türkiye Taşkömürü, Botaş ve DMO gibi kurumlar Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) olarak isimlendiriliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KİT'lerde çalışan taşeron personelin kadroya dahil edilmesinin son derece yanlış olacağını söyledi. Ancak yasa tasarısı Meclis'te görüşülürken KİT'lerin dahil edilmesiyle ilgili madde eklenebilir.

KADROYA GEÇİŞ SÜRECİ UZAYABİLİR

Taşeron işçilerin yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde kadroya geçeceği bildirilmişti. Yani yasa bu ay çıkarsa Nisan'a kadar kadroya geçiş tamamlanacak. Ancak, mevcut durumda güvenlik soruşturmalarının 4-5 ayda tamamlandığı ifade ediliyor. 850 bin taşeron eklenince soruşturmanın uzaması muhtemel. Ayrıca, ikincil düzenlemelerin hazırlanması ve yayınlanması da zaman alacak gibi. POSTA

12 Ara 2017 - 14:14 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.