Üç vardiya sayım 24 saat nöbet

İstanbul'da usulsüz kayıt ve geçersiz oyların çokluğu nedeniyle yüzbinlerce oy yeniden sayılıyor. Türkiye nefesini tutmuş 74 ilçe seçim kurulundan çıkacak sonuçları bekliyor. Sayım 3 vardiya esasına göre sürüyor. Masaların başında 1 hakim, AK Parti ve CHP

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için başlayan itiraz süreci devam ediyor. 74 ilçe seçim kurulu olan İstanbul'un birçok noktasında sayımlar sürüyor. Peki, millet iradesinin tam olarak sandığa yansıması için yapılan çalışmalar nasıl yürütülüyor? İşte birkaç sayım noktasını gezerek edindiğimiz izlenimlerden satır başları...

* Sayımlarda dikkati çeken ilk şey sıkı güvenlik. Oy sayımlarının yapıldığı okul/salonların etrafı kuşatılmış. Bir toma, bir zırhlı polis aracı, çok sayıda çevik kuvvet polisi ve bekçi adeta etten duvar örmüş.

* Sayımların yapıldığı yerlere önüne her gelen giremiyor. Çalışmaları sadece partilerin önceden bildirdiği isimler takip edebiliyor. Önceden bildirilmeyen isimlerin solanlara girişine izin verilmiyor.

* Oy sayımı hızlı yürüsün diye ilçenin büyüklüğüne göre 2 veya 3 ayrı masada gerçekleştiriliyor. Her masanın başında seçim kurulundan 1 hakim ile AK Parti ve CHP'den 1'er kurul üyesi bulunuyor. Ayrıca her partiden 2'şer müşahit de sayıma eşlik ediyor.

* Hakim aksi bir karar vermezse sayım 24 saat 3 farklı vardiya halinde devam ediyor. Ara verilirse de oyların bulunduğu bölümler mühürleniyor. Odanın içi donatılan kameralarla tüm partilerin görebileceği şekilde izleniyor.

* Sayımlar sandık sırasına göre gidiyor. Masaya getirilen torbaların mühürleri herkesin göreceği şekilde hakim nezaretinde açılıyor.

* Geçersiz oylar bir torba içerisindeyse sadece o torba açılarak sayım tamamlanıyor. Eğer geçersiz oylar torbalara karışık bir şekilde yerleştirildiyse torbalar açılarak tüm oylar sayılıyor.

* Oylar tek tek üyelere gösterilerek hangi partiye ait olduğu ya da geçersiz olduğu tüm heyetin kabulü tutanağa işleniyor. Eğer partilerden itiraz olursa son kararı hakim veriyor.

* İşlem bitiminde yeniden tutanaklar hazırlanıyor ve tüm üyeler tarafından imza altına alınıyor. Bir sandığın sayımı 45 dakika ile 1 saat arasında sürüyor. İşlemlerin ardından oylar yeniden torbalara konularak mühürleniyor.

* Salonlarda sayımı yapanların dışında her iki tarafın milletvekilleri de bulunuyor. Böylece oylar şeffaf bir şekilde sayılıyor. Dışarıda ise hem AK Parti hem de CHP'li seçmenler sandık nöbetini tutuyor.

Nöbetteyiz!

Oy sayım merkezlerinde bekleyen partililerle konuştuğumuzda hepsinin ortak noktası aynı: Demokrasiye ve oylara sahip çıkmak... Dört gündür Bahçelievler İlçe Seçim Kurulu önünde beklediğini anlatan Mesakin Biçici, "Gece-gündüz burada bekliyorum. Her iki parti gönüllüsü de burada. Bir taşkınlık çıkmadı ve çıkmasına da izin vermeden nöbetimizi tutuyoruz" dedi. Necmettin Bayram, sabaha kadar beklediklerini ve sandıklara sahip çıktıklarını kaydederken, nöbetteki bir başka vatandaş, Güleser Gül ise içeride sayım yaptıktan sonra dışarıda beklemeye devam ettiğini belirtti. Güngören Cemil Meriç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İlçe Seçim Kurulu önünde bekleyen Dilek Beşli de "Seçimin ertesi gününden beri burada bekliyoruz. Sandıklarımıza bugün sahip çıkacağız ki çocuklarımızın umutlarını yeşertelim. Oy namustur, bir insan namusuna nasıl sahip çıkıyorsa oyuna da öyle sahip çıkmalı" dedi. Sandıklar açıldığı andan itibaren bekleyen Yunus Karaca da "Dönüşümlü olarak bekliyoruz. 'Kaydırma oylar var' denildi. Bekliyoruz, nöbetimize devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

REKLAM

13 Nisan'a yetişmezse ne olacak?

YSK'nın açıkladığı takvime göre itiraz sürecinin 13 Nisan'da bitmesi gerekiyor. Ancak sayım işlemleri bitmezse ne olacak? Bu soruyu yönelttiğimiz Avukat Mehmet Sarı, sayımın bitmesinin bekleneceğini belirterek ekledi: "YSK sayımlar için gerekli sayıda personel teminin sağlanmasını istedi. Kurullar ona göre hazırlandı. YSK Başkanı Sadi Güven Nisan 12-13 gibi açıklama yapacaktır."

Canlı yayın talebine red

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), sayımı devam eden sandıklardan canlı yayın yapmak için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu. Başvuruyu görüşerek talebi kısmen kabul eden YSK, Ankara ve İstanbul'da süren sayım işlemlerinden haber amaçlı görüntü alınmasına izin verdi.

Talha Menteş - YeniŞafak

07 Nis 2019 - 11:50 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.