Üst Öğrenimi Bitiren Memurların İntibak İşlemleri

Devlet memurlarının, memuriyete giriş derece ve kademelerinin belirlenmesinde esas alınan öğrenim düzeyinde değişiklik olması halinde, ilgili memur hakkında intibak işlemi yapılmaktadır.

Devlet memurlarının, memuriyete giriş derece ve kademelerinin belirlenmesinde esas alınan öğrenim düzeyinde değişiklik olması halinde, ilgili memur hakkında intibak işlemi yapılmaktadır.

Ancak bazı durumlarda, üst öğrenim bitilmiş olsa bile memur hakkında intibak işlemi yapılmamaktadır

İntibak işlemi

Üst öğrenimi tamamlayan memurlar hakkında intibak işlemi yapılmasına ilişkin hususlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12-d maddesinde düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre; memuriyette iken üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.

657 sayılı Kanunun bu hükmünde; memur iken üst öğrenimi bitiren veya memuriyetten ayrıldıktan sonra üst öğrenim görüp yeniden memuriyete giren memurlar hakkında yapılacak intibak işleminin nasıl yapılacağından söz edilmektedir.

Üst öğrenim bitirilmesine rağmen intibak yapılmaması

Üst öğrenimi bitirenlerin intibak işlemleri 657 sayılı Kanunu 36/A/12-d maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde yapılmaktadır. Düzenlemede, üst öğrenim diplomasını ibraz eden hangi memurlar hakkında intibak işlemi yapılacağı “Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak … üst öğrenimi bitirenler, …” ifadesi ile açıkça belirtilmiştir.

Buna göre;

**İntibak işlemi yapılabilmesi için, üst öğrenimin ya memuriyette bitirilmiş olması ya da memuriyetten ayrıldıktan sonra bitirildikten sonra yeniden memuriyete girilmiş olması gerektiği,

**Alt öğrenim seviyesinden memuriyete başladıktan sonra, memuriyete girmeden önce üst öğrenim bitirmiş olduğunu beyan edenler hakkında bu üst öğrenim nedeniyle intibak işlemi yapılamayacağı,

**Alt öğrenim seviyesinden memuriyete başladıktan sonra, memuriyete girmeden önce üst öğrenim bitirmiş olduğunu beyan edenlerin, bu üst öğrenimle aynı düzeyde bir öğrenimi daha sonra yeniden tamamlamaları halinde, haklarında üst öğrenim nedeniyle intibak işlemi yapılacağı

değerlendirilmektedir.

Konuya ilişkin bazı karar ve görüş örnekleri

-Devlet Personel Başkanlığının 27/07/2010 tarih ve 13751 sayılı görüşü. KPSS’ye girdiği tarih ile atama veya ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme tarihi arasında öğrenim düzeyi değişenlerin intibakı hakkında.

-KPSS son başvuru tarihi ile Devlet memurluğuna yerleştirme tarihi arasında üst öğrenimi (lisans öğrenimini) bitiren personelin memuriyete giriş derece ve kademesinin, lisans öğrenimini bitirenlerin giriş derece ve kademesi dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği hakkında.

-Devlet Personel Başkanlığının 02/05/2008 tarihli ve 7910 sayılı görüşü. Önlisans ve lisans mezunu oldukları halde, lisesi mezunu olarak atanan personelin yüksekokul diplomalarına istinaden intibakları hakkında.

-Danıştay 5. Dairesi Başkanlığının 27.02.2008 tarihli ve E:2005/4966, K:2008/1042 sayılı Kararı. (Afyonkarahisar İdare Mahkemesi'nin 3.5.2005 günlü, E:2004/89, K:2005/251 sayılı Kararının bozulmasına ilişkin) Üniversite mezunu iken lise mezunu olarak çalışmayı kabul edene ve memuriyette iken üst öğrenimi bitirmeyen memurun, üst öğrenimine göre intibakı hakkında.

memurunyeri.com

17 Kas 2019 - 10:39 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.